Mineral Analiz Laboratuvarı

Mineral Analiz Laboratuvarı

Mineral Analiz Laboratuvarı

Aytb gıda laboratuvarı bünyesinde hizmet veren laboratuarımızda, Gıda ürünlerinde bulunan Ağır metal ve mineral maddelerin tespitine yönelik analizleri yapılmaktadır. Analizlerimiz iso 17025’e uygun olarak, özenle yapılmaktadır.

Laboratuvarımızda yapılan analizler; demir(Fe), Çinko(Zn), bakır (Cu), kurşun(Pb), Kadmiyum (Cd), Kalay(Sn), Sodyum(Na), Potasyum ( K) ve Kalsiyum ( Ca) analizleridir. Bu Analizlerde Kullanılan temel cihaz alevli ve grafitli atomik absorbsiyon spektrofotometresidir.(AAS)

Analizini yaptığımız metal ve minerallerin özellikleri;

Demir:  Atom numarası 26 olan elementtir. Simgesi Fe dir. İnsan metabolizmasında önemli görevleri vardır. Örneğin; kanda oksijen taşımakla görevli hemoglobinlerin yapısında demir bulunmaktadır. Demir eksikliğinde ise, insanlarda demir eksikliğine bağlı anemi (kansızlık) görülmektedir.

Gıdalarda belirli oranlarda doğal olarak bulunabildiği gibi, özellikle siyah zeytinlerde siyahlaştırmayı arttırmak için kullanılan demir içeren gıda boyalarından da gıdalara geçebilmektedir. Vücuda fazla miktarda alınması ise zararlıdır.

Bakır:Atom numarası 29 olan elementtir. Kimyada Cu şeklinde sembolize edilir. Vücuttaki bazı enzimlerin yapısında görev almaktadır. İnsanların beslenme yoluyla her gün 2-5 mg arasında bakır alması gerekmektedir.

Gıdalarda iz miktarlarda doğal olarak bulunabildiği gibi, bazı tarımsal uygulamalar veya endüstriyel uygulamalar sebebiylede gıdaların yapısına katılabilir. Vücutta fazla miktarda bakır bulunması çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır.

Çinko:  Atom numarası 30 olan elementtir. Periyodik tabloda Zn sembolüyle gösterilir. Vücutta pek çok metabolik olayda görev yapar. Yetişkinler için önerilen günlük çinko tüketimi 8-11mg dır.

Çinko, pek çok günlük vitamin ve mineral ilaçlarının bileşenidir. Cildin ve kasların erken yaşlanmasını önleyen antioksidan özellikler taşıdığına inanılmaktadır. Özellikle et ürünleri ve kuru yemişlerde bol miktarda bulunmaktadır. Doğal olmayan yollarla gıdalara geçmiş çinko ise zehirlemeye neden olabilir.

 Kurşun: Atom numarası 82 dir. Kimyada Pb kısaltmasıyla kullanılır. Kurşun, hava, su ve toprak yoluyla, solunumla ve besinlere karışarak biyolojik sistemlere giren son derece zehirleyici özelliklere sahip bir metaldir.

Gıdalara bulaşması çevre kirliğinden dolayı ya da depolama koşulları ve endüstriyel proses kaynaklı olabilir. İnsan sağlığı için oldukça zararlıdır. Bu yüzden gıdalarda bulunması istenmez.

Kadmiyum:  48 atom numarasına sahip elementtir.  İnsanlar için zararlıdır. Yüksek konsantrasyonlarda böbreklerde birikim yaptığı ve ilerleyen yaşlarda böbrek rahatsızlıklarına sebep olduğu bilinmektedir. Ayrıca bazı araştırmalarda sinir sistemine zarar verdiği tespit edilmiştir.

Kalay: Atom numarası 50 dir. Korozyona karşı dayanıklı olduğu için metal yüzeylerin korunması amacıyla kaplama olarak kullanılır. Gıdalarda konserve kutularının korozyona karşı dayanıklılığı için kullanılır. Bu sebeple iyi üretilmemiş konserve kutularından içerisindeki gıda ürünlerine geçebilir.

Kalayın insana zararları; Bağışıklık sisteminin zayıflaması, kan hücre sayısının azalması, kromozomal bozukluklar vb. dir.

Potasyum:  19 atom numarasına sahip elementtir. Simgesi K dır. Potasyum canlılar için hayati önemde bir mineraldir. Özellikle kas ve sinir sistemleri için çok önemlidir. Bir yetişkinin bir günde 4000mg tüketmesi önerilir. Vücutta eksikliği ölümcül sonuçlara varan komplikasyonlara neden olabilir. Pek çok besin bünyesinde bolca potasyum içermektedir.

Sodyum:  Peryodik cetveldeki atom numarası 11 dir. İnsan metabolizması için Büyük öneme sahiptir. Günlük önerilen tüketim miktarı 4-6g kadardır.  Gıdalarda doğal olarak bulunduğu gibi, kullanılan tuz ve koruyuculardan da kaynaklanır.

Böbrek yoluyla vücuttan atılır. Fazla tüketilmesi böbreklerde deformasyon, hipertansiyon vb. rahatsızlıklara neden olur.

Kalsiyum: 20 Atom numarasına sahiptir. Kimyasal sembolü Ca dır. Vücut için önemi çok büyüktür. Özellikle kemiklerde yoğun olarak bulunur. Metabolik faaliyetlerde önemli roller üstlenir.

Aşırı alımı halsizlik ve kireçlenmeye yol açar. Süt ve süt ürünlerinde, yeşil sebzelerde, kuru yemişlerde bol bulunur.

 

Yukarıdaki bilgiler ışığında mineral maddeler eksikliğinde ve fazlalığına karşılaşabileceğimiz olumsuzlukların önüne geçebilmek için laboratuvarımız ilgili maddelerin analizlerini yaparak halkımıza bir hizmet daha sunmanın verdiği şevkle çalışmalarına ve gelişimine devam etmektedir.

  • +90 (256) 211 61 43-44-46
  • Aydın Ticaret Borsası | Ata Mahallesi, 738 Sk. Blok No:2, İç kapı No:301, Efeler/ Aydın
  • info@aytblab.com
  • http://www.aytblab.com

Kategoriler

We understand the importance of approaching each work integrally and believe in the power of simple.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)