Toksin Analiz Laboratuvarı
Tarımsal ürünlerin üretiminden tüketimine kadar geçen zaman boyunca uygun olmayan ortam koşullarında muhafaza edilen gıdaların kalitesinin bozulduğu bilinmektedir. Uygun olmayan ortam koşullarında gıda maddelerinde üreyebilen küfler ve özellikle bunların oluşturdukları toksik metabolitler üzerinde önemle durulması gerekmektedir. Küfler, uygun koşullarda(küflerin gelişmesi için uygun nem ve sıcaklık) ham ve işlenmemiş materyalde çoğalarak bir yandan ürünün nitelik ve niceliğini değiştirip bozulmasına neden olmakta, diğer yandan da insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere sahip toksik maddeleri oluşturmaktadırlar.
Mikotoksinler insan vücudunda direkt karaciğerlere etki ederek, karaciğerde birikip kansere neden olmaktadır. Bunun yanı sıra böbreklere de etki ederek böbrek bozukluklarına da neden olmaktadır. Ayrıca mikotoksinler bağışıklık sistemini baskılayıcı etkilere neden olabilen ikincil toksik metabolitleri içermeleri açısından da son derece önemlidirler. Doğrudan küflerin üretmiş olduğu mikotoksinli besinlerin insanlar tarafından tüketilmesi kadar, mikotoksinli yemleri yiyen hayvanlarda bu toksinlerin dokularda birikerek et ve süte geçmesi, yani bu hayvanlardan elde edilen ürünlerin tüketilmesi ile dolaylı olarak insan bünyesine alınması da tehlike arz etmektedir.
Mikotoksinler; özellikle Aspergillus, Penicillium, Fusarium cinsi küflerin meydana getirdiği metabolitlerdir.
Başlıca mikotoksinler;
Aflatoksin’ler mikotoksin türleri içerisinde en yaygın ve en tehlikeli olanlarıdır. Kuru yemişlerde (fındık, yerfıstığı, antep fıstığı vb.), kurutulmuş meyvelerde (kuru incir, kuru kayısı, kuru üzüm… vb.), mısır ve susam başta olmak üzere tahıllarda(buğday, mercimek… v.b.), sütte ve süt ürünlerinde (süt tozu, peynir, yoğurt… v.b.), toz kırmızıbiber ve hayvan yemlerinde Aflatoksinlere rastlanmaktadır.
Okratoksin A, yaygın olarak kurutulmuş meyvelerde, baklagiller ve tahıllarda, şarapta görülmektedir.
Patulin, özellikle yumuşak çekirdekli meyvelerde ve bunlardan elde edilen pulplarda, bir takım distile alkollü içeceklerde görülmektedir.
Deoksinivalenol ve Zearalenon, özellikle tahıl ürünlerinde çeltik, irmik gibi gıdalarda karşılaşılmaktadır.
Aydın İli ve çevresinde yaygın olarak yerli ve yabancı tüketiciye sunulan kuru incirde özellikle Aflatoksin oluşturan Aspergillus flavus, Aspergillus parasiticus cinsi küflerin gelişmesi yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Kuru incirin işlenmesi esnasında uygun olmayan muhafaza koşullarında(yüksek sıcaklık, nemli ortam ve bulaşmalara maruz kalması) kolaylıkla bu küfler gelişerek Aflatoksin oluşturabilmektedir.
2002 yılında AYTB Laboratuvar Hizmetleri A.Ş. nin başlıca kurulma amaçlarından biri de Kuru İncir ihratçısı firmaların Aflatoksin analizi hizmetlerinin karşılanmasıdır. Her geçen gün kendisini yenileyen AYTB Laboratuvar Hizmetleri A.Ş. zaman içerisinde müşteri isteklerine cevap vermek amacıyla özellikle kurutulmuş meyvelerde, kuru yemişlerde, kırmızı toz biberde, tahıl ürünlerinde, baklagillerde, kahve çeşitlerinde, tahıl bazlı bebek mamasında, sütte, süt tozunda, peynir yoğurt benzeri süt ürünlerinde oluşabilecek toksik bileşenlerin analizini yapabilecek bir konuma gelmiştir.
Laboratuvarımız bünyesinde Aflatoksin, Okratoksin… vb. mikotoksinlerin analizi, Toksin Analiz Laboratuvarı biriminde TÜRKAK tarafından akredite edilmiş analiz metodları ile teknik, pratik bilgi ve donanıma sahip personellerle dikkatli, temiz, titiz, alet ve ekipman bakımından yeterliliği sağlanmış laboratuvar ortamında prosedürlere uygun bir şekilde 6 adet son teknoloji HPLC cihazları ile yapılmakta aynı gün içerisinde sonuçlar verilmektedir.
Analizler uluslar arası EN ISO/IEC 17025 standardının gerekliliklerini üst düzeyde karşılayarak müşteri memnuniyetini amaçlamaktadır. Bu amaç doğrultusunda müşteri gizliliğini korumak, dürüst ve güvenilir hizmet sunmayı kalite politikası olarak belirledik.
Kaliteden ödün vermeden yeterli eğitim, bilgi ve el becerisine sahip personellerimizle gerçekleştirdiğimiz analizlerimizin kalitesi uluslar arası yeterlilik testleri ile ispatlanmıştır.
Laboratuvarımız aynı zamanda HPLC ile yapılan analizlerle ilgili müşterilerine danışmanlık ve eğitim hizmeti de sunmaktadır.
- +90 (256) 211 61 43-44-46
- Aydın Ticaret Borsası | Ata Mahallesi, 738 Sk. Blok No:2, İç kapı No:301, Efeler/ Aydın
- info@aytblab.com
- http://www.aytblab.com